Dokunmak Şöyle Dursun Yanına Yaklaşmaktan Bile Korkacağınız Dünyanın En Tehlikeli 5 Bitkisi

Bitkiler arasında zararsız olanları olduğu gibi, bazıları da oldukça tehlikelidir. Ancak, bir bitki bir insana ne kadar zarar verebilir?

1. Manşinel

Manşinel ağacı, Karayip adaları, Florida ve Orta-Güney Amerika’nın bazı bölgelerinde yetişir. Bu bitkinin diğer adı ‘küçük ölüm elması’ olarak bilinir çünkü meyveleri insan hayatı için tehlikeli olan birçok toksin içerir.

Manşinel meyvesi yenildiğinde ağzın ve yemek borusunun kabarmasına neden olabilir. Ağacın yaprakları ve kabuğundaki süt benzeri öz, güçlü bir alerjik cilt reaksiyonuna yol açabilir ve formol adı verilen tahriş edici bir kimyasal içerir. Cilde dokunması bile kabarma yapabilir.

2. Zehirli Sarmaşık

Zehirli sarmaşık, Amerika’nın doğu kesimlerinde yaygın olarak bulunur ve urushiol adı verilen bir kimyasal içerir. Bu bitkilere dokunulduğunda ciltte şiddetli, kaşıntılı ve ağrılı bir iltihaplanma olan kontakt dermatit oluşabilir.

Daha da kötüsü, urushiol kimyasalı bitkilerle temas eden giysilerde, ayakkabılarda, toprakta veya hayvanlarda kalıcı olabilir ve kişiyi farkında olmadan zehirleyebilir.

3. Isırgan Otu

Avrasya, Kuzey Amerika ve Kuzey Afrika’nın hemen hemen her yerinde bulunan ısırgan otu, formlc asit ve diğer tahriş edici maddelerle kaplı batma tüylerle doludur. Bu tüyler cilde batınca yanma, karıncalanma ve kaşıntılı döküntüye neden olabilir.

4. Tavşan Otu

Tavşan otunun yaygın ve dev yabani olmak üzere iki türü vardır. Avrupa’ya özgü olan bu bitkiler, furocoumarin adı verilen kimyasallar içerir. Tavşan otuyla temas ve ardından güneş ışığına maruz kalma, ciddi kabarcıkların geliştiği fitofotodermatite yol açabilir.

5. Acı Çalısı

Acı çalısı, Güney Afrika’ya özgü olan bir çalı veya küçük ağaçtır. Heptadecyl katekoller adı verilen kimyasallarla dolu kremsi bir öz su salgılar. Bu suya temas, kabarcıklı, mor şişkin bir döküntüye neden olabilir.

Ancak bazı şanslı insanlar, bu bitkiye karşı bağışıklık geliştirerek zararlı etkilerinden korunabilirler.

Kaynaklar: Britannica, Southern Living

İlginizi çekebilir:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir